ALONE

Panx Romana

Picture
Οι “Panx Romana” είναι ένα εφηβικό όνειρο, που ποτέ δε θα περάσει την εφηβεία. Μια συμμορία φίλων που ξεπετάχτηκε μέσα από την έκρηξη του punk το ‘77 μέσω διάφορων γνωστών συγκροτημάτων της εποχής. Από τον Ιανουάριο του ‘82 μέχρι σήμερα, συνεχίζουν να ταράζουν τα στάσιμα νερά της Αθήνας, δίνοντας τη δική τους μουσικοκοινωνικοπολιτική άποψη. Μιλούν στη γλώσσα τους με απλούς άμεσους στίχους και δυνατό punk’n'roll. Δηλώνουν πολίτες του κόσμου κι όχι πολίτες μιας τυχαίας γεωγραφικής τοποθεσίας, με όνειρα για παγκόσμια ειρήνη σε μια γη δίχως σύνορα και βία. Κάθε δίσκος τους συνοδεύεται από ένα τεύχος του “Κίτρινου Τύπου”, του εντύπου των “Panx” που δίνει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη της ιδεολογίας που όλ’ αυτά τα χρόνια τραγουδούν. Μια ιδεολογία που δε μένει μόνο στα λόγια. Περνά σαν στάση ζωής του συγκροτήματος με απόλυτη άρνηση συμμετοχής σε πολιτικές εκδηλώσεις κομμάτων, καθώς και τη συχνή συμμετοχή τους σε συναυλίες αλληλεγγύης και υποστήριξης κοινωνικών προβλημάτων. Ο αντιμιλιταρισμός χαρακτηρίζει τους στίχους τους, αλλά κι οι θέσεις τους εναντίον σε κάθε είδους ναρκωτικών, ρατσισμού κι εθνικισμού. Θέσεις που φροντίζουν να προπαγανδίζουν συνεχώς μέσα από τη μουσική τους και τα έντυπά τους”.

Στα τέλη του ‘70 στην Ευρώπη και στις αρχές του ‘80 στην Ελλάδα, το πάνκ είχε έρθει να ταράξει τα νερά στο αδιάφορο και σάπιο ρόκ που είχαν επιβάλει οι πολυεθνικές και τα συγκροτήματα-μεγαθήρια. Η μουσική έφυγε από τα στάδια και τους αχανείς χώρους συναυλιών και γύρισε στα μικρά club και pub.

Στις αρχές του’82, γνωρίστηκε ο Φράνκ (τραγουδούσε τότε στους Stress) με τον Χούλιο (έπαιζε μπάσο σε ένα ska/reggae συγκρότημα)και ξεκινήσαμε το γκρουπ για να παίξουμε την αγαπημένη μας μουσική. Συναντήσαμε τον Γιάννη (Woody) έξω από το Mad club (στην Πλάκα τότε) και στο πρόσωπό του βρήκαμε τον απόλυτο punk-chord κιθαρίστα και ξεκινήσαμε πρόβες με εναλλαγές στους drummer.

Αρχίσαμε τα live σε σχολεία,TEI και διάφορα club όπως Σοφίτα,Κύτταρο,Rodeo και συμμετήχαμε σε πολλά punk-festival σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μαζί με stress,ex-humans και άλλα θρυλικά ονόματα της σκηνής.

Το 1984 ηχογραφήθηκαν τα ιστορικά πλέον τραγούδια Ελληνες και Αθήνα, συμμετέχοντας στην πανκ συλλογή ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ και γίναμαι ακόμα πιο γνωστοί στο punk κοινό της Ελλάδας.

Το 1985 έρχεται στο group ο Δημήτρης Δημητράκας, πρώην drummer των TVC Schmetterling Συμμορία και το σχήμα παίρνει πια , μια σταθερή μορφή .

Από το 1986 έχουμε κυκλοφορήσει 5 δίσκους με την ανεξάρτητη Wipe Out και έχουμε συμμετάσχει σε πολλές συλλογές στην Ελλάδα –Ιταλία-Βέλγιο,δίνοντας παράλληλα αμέτρητα live σε όλη την Ελλάδα, που χαρακτηρίζονται πάντα από την ένταση και τον πάνκ θυμό που δεν λέει να ξεθυμάνει. Τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα και άμεσα. Αγάπη και Σεβασμός για τον συνάνθρωπό μας. ΟΧΙ στα ναρκωτικά που αποχαυνώνουν και αδρανοποιούν κάθε μορφή αντίστασης ενάντια στον κοινωνικό-πολιτιστικό ξεπεσμό της εποχής μας. ΌΧΙ στην υποχρεωτική στράτευση για μια ‘πατρίδα’ που σου τα παίρνει όλα και δεν σου προσφέρει τίποτα.

Τον Μάιο 1993 ο Χούλιο φεύγει από το γκρούπ και την θέση του στο μπάσο παίρνει ο Λευτέρης από τους Mistery και αργότερα ο Νίκος από τους Χαοτική Διάσταση.

Τον Οκτώβριο του ‘99 γυρίζει ο Χούλιο στο συγκρότημα για σειρά συναυλιών, μέχρι τον Ιούνιο του 2000 με αφορμή την κυκλοφορία του νέου δίσκου Κοσμία Διαγωγή. Από τότε σταματήσαμε τις ζωντανές εμφανίσεις και ασχολήθηκε ο καθένας μας, με προσωπικά σχήματα και project, πειραματιζόμενοι πάνω σε άλλα είδη μουσικής,ή κάνοντας παραγωγές , βοηθώντας νέα συγκροτήματα.

Τον Φεβρουάριο του 2007 τα αυθεντικά τέσσερα μέλη, ενώσαμε πάλι τις δυνάμεις μας και ξεκινήσαμε τις πρόβες . Συμμετοχή σε συναυλία ενάντια στα ναρκωτικά που διοργάνωσε το Κέντρο νέων στην Κόρινθο. Τον Ιούλιο παίξαμε στη Rock Συνάντηση στο Κιάτο, μπροστά σε ένα δυναμικό και διψασμένο για πανκ κοινό.Τον Φεβρουάριο 2008 αρχίσαμε σειρά εμφανίσεων,(Stage-two festival 2008-Αίγιο-no budget festival 2008)ετοιμάζοντας παράλληλα νέα τραγούδια Για μία φορά ακόμα,θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε όλους για την συγκίνηση,την χαρά και τα όμορφα συναισθήματα που μας δημιουργείται,είτε στις συναυλίες,ή με τα mail που μας στέλνετε,ή με τον απλό αλλά γεμάτο δύναμη χαιρετισμό σας!

Myspace:
www.myspace.com/panxromana


Site:
http://panx.gr/


Κυκλοφορίες:
1.ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑ ΟΠΛΑ [1987 - LP]
2.ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΠΟΛΕΩΝ [1989 - LP]
3.NEONAZIS STOPPEN-ΡΟΔΟΝ LIVE [1992 - TAPE]
4.ΣΠΑΣΕ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ [1993 - LP,CD]
5.NAZIS RAUS-LIVE [1994 - TAPE,CD]
6.ΔΙΑΓΩΓΗ ΚΟΣΜΙΑ [1996 - 2 EP,MCD]
7.ΚΡΑΤΟΣ ΚΛΕΙΣΤΟΝ [1999 - LP,CD]


Πηγη: http://www.rockap.gr/?p=2839